Tech

A 4-a revoluție industrială – IoT & Smart Cities

Bine te-am regăsit. Continuăm seria despre a patra revoluție industrială, iar astăzi ne vom uita la ce înseamnă IoT (Internet of Things) și cum putem dezvolta un oraș smart cu această tehnologie.

Dacă încă nu ai reușit să citești primul sau al doilea articol, îți las link-urile aici:

Link 1: https://oradeatechhub.ro/blog/a-patra-revolutie-industriala/

Link 2: https://oradeatechhub.ro/blog/a-patra-revolutie-industriala-masini-autonome/

Astăzi, în lume există mai multe dispozitive conectate decât numărul oamenilor la nivel global. Nu mă crezi? Un studiu realizat la sfârșitul anului 2018 a scos la iveală faptul că până în acel moment au fost conectate la internet peste douăzeci și două de miliarde de dispozitive. Aceasta nu este tot. Raportul prevede că 38,6 miliarde de dispozitive vor fi conectate până în 2025, iar 50 de miliarde până în 2030. WOW, nu-i așa?

Aceste dispozitive, cunoscute în mod obișnuit ca IoT, vin în diferite forme, de la frigidere inteligente la mașinării de construcție care monitorizează și gestionează utilizarea energiei, până la vehicule conectate care ajută la anticiparea și evitarea potențialelor coliziuni.

Pe măsură ce tehnologiile IoT continuă să se răspândească în toate aspectele vieții, întrebările despre proprietatea datelor sau protecția vieții private au o importanță sporită. În mod similar, într-o lume interconectată în care rețeaua electrică, infrastructura publică, vehiculele, casele și locurile de muncă sunt capabile să fie accesate și controlate de la distanță, vulnerabilitatea atacurilor cibernetice și potențialul acestor încălcări de securitate să producă daune grave fără precedent e un scenariu care să ne dea de gândit..

În primul rând, îți propun să descoperim ce reprezintă IoT (internet of things)

Pe scurt, Internet of Things este conceptul de conectare al oricărui dispozitiv la Internet și la alte dispozitive din jur. IoT este o rețea uriașă de lucruri conectate – toate colectând și împărtășind date despre modul în care sunt utilizate și despre mediul din jurul lor.

Această tehnologie include un număr extraordinar de obiecte de toate formele și dimensiunile – de la microunde inteligente, care îți gătesc în mod automat mâncarea pe durata potrivită, până la mașini ai căror senzori complecși detectează obiecte în calea lor, până la diferite ceasuri care măsoară ritmul cardiac și numărul de pași pe care i-ai făcut într-o anumită zi.

Cum funcționează?

Aceste dispozitive sau obiecte cu senzori încorporați sunt conectate la o platformă care integrează datele și realizează analize pentru a oferi cele mai valoroase informații aplicației create ca în final să răspundă nevoilor specifice. Aceste platforme IoT pot identifica exact ce informații sunt utile și care pot fi ignorate. Aceste informații pot fi utilizate pentru a detecta tiparele, a face recomandări și a detecta posibile probleme înainte de apariția acestora.

Spre exemplu, dacă ar fi să dețin o companie de producție a mașinilor autonome, aș dori să știu care sunt componentele opționale cele mai populare.

Folosind tehnologia Internet of Things, aș putea:

 • Utiliza senzori pentru a detecta zonele cele mai populare dintr-un showroom unde clienții petrec cel mai mult timp
 • Analiza datele din vânzări pentru a identifica ce componente sau opțiuni se vând cel mai rapid
 • Alinia automat datele de vânzări cu producția, astfel încât produsele populare să fie mereu în stoc

Informațiile preluate de dispozitivele conectate îmi permit să iau decizii inteligente despre ce componente să aprovizionez, iar informațiile în timp real, mă ajută să economisesc timp și bani. Odată cu informațiile oferite de analizele avansate, vine puterea de a eficientiza procesele. Obiectele și sistemele inteligente ne ajută în a automatiza anumite sarcini, în special atunci când acestea sunt repetitive, banale, consumă timp sau sunt chiar periculoase.

De ce este atât de important IoT?

IoT a devenit una dintre cele mai importante tehnologii ale secolului XXI. Acum că putem conecta tehnologia de zi cu zi – aparate de bucătărie, mașini, termostate, monitoare pentru bebeluși – la internet, este posibilă o comunicare perfectă între oameni, procese și lucruri. În această lume hiperconectată, sistemele digitale pot înregistra, monitoriza și regla fiecare interacțiune între lucrurile conectate. Lumea fizică se aliază cu lumea digitală și cooperează.

Ce tehnologii au făcut IoT posibil?

În timp ce ideea de IoT există de mult timp, o colecție de progrese recente într-o serie de tehnologii diferite a făcut-o practică.

 • În primul rând, accesul la tehnologia senzorilor cu cost redus și consum redus de energie a fost un avantaj. Senzorii accesibili și fiabili fac tehnologia IoT posibilă pentru tot mai mulți producători.
 • În al doilea rând, o serie de protocoale de rețea pentru internet a facilitat conectarea senzorilor la cloud pentru transferul eficient de date.
 • În cel de-al treilea rând, odată cu avansările în machine learning, împreună cu accesul la cantități variate și vaste de date stocate în cloud, companiile pot obține informații mai rapid și mai ușor. Apariția acestor tehnologii continuă să împingă limitele IoT, iar datele produse de IoT alimentează aceste tehnologii.
 • În ultimul rând, progresele în rețelele neuronale au adus procesarea limbajului natural (NLP) pe dispozitivele IoT (cum ar fi asistenții personali digitali Alexa, Cortana și Siri) și le-au făcut atrăgătoare, accesibile și viabile pentru utilizarea la domiciliu.

Ce reprezintă Industrial IoT?

IoT industrial (IIoT) se referă la aplicarea tehnologiei IoT într-un cadru industrial, în special în ceea ce privește instrumentarea și controlul senzorilor și dispozitivelor care implică tehnologii cloud. Recent, industriile au utilizat comunicarea între mașini (Machine to machine – M2M) pentru a realiza automatizarea și controlul wireless. Însă odată cu apariția tehnologiilor cloud, industriile pot realiza un nou nivel de automatizare. IIoT face parte din al patrulea val al revoluției industriale.

Următoarele sunt câteva utilizări comune ale IIoT:

 • Fabricarea inteligentă
 • Întreținerea preventivă și predictivă
 • Orașe inteligente
 • Logistică conectată și inteligentă
 • Lanțuri de aprovizionare digitale inteligente

Ce industrii pot beneficia de IoT?

Fabricile

Producătorii pot obține un avantaj competitiv folosind monitorizarea liniei de producție pentru a permite întreținerea echipamentului atunci când senzorii detectează un defect iminent. Senzorii pot măsura efectiv atunci când producția este compromisă. Cu ajutorul alertelor de la senzori, producătorii pot verifica rapid exactitatea echipamentului sau îl pot scoate din producție până la repararea acestuia. Acest lucru permite companiilor să reducă costurile de operare, să obțină un timp de funcționare mai bun și să îmbunătățească gestionarea performanței activelor.

Industria auto a realizat îmbunătățiri semnificative prin utilizarea aplicațiilor IoT. Datorită informațiilor colectate de aplicațiile IoT, producătorii de automobile și furnizorii pot afla mai multe informații despre modul de mentenanță a mașinilor în funcțiune.

Transport și logistică

Sistemele de transport și logistică beneficiază de o varietate de aplicații IoT. Flotile de autoturisme, camioane, nave și trenuri care transportă marfă pot fi redirecționate în funcție de condițiile meteorologice, disponibilitatea vehiculului sau disponibilitatea șoferului. Marfa în sine ar putea fi echipată și cu senzori pentru monitorizarea acesteia, urmăririi și controlului temperaturii. Adesea sunt mărfuri sensibile la temperaturi, care ar beneficia foarte mult de aplicațiile de monitorizare IoT care trimit alerte atunci când temperaturile cresc sau scad la un nivel care amenință produsul.

Sectorul public

Avantajele IoT în sectorul public și în alte medii legate de servicii sunt la fel de largi. De exemplu, utilitățile deținute de guvern pot folosi aplicații bazate pe IoT pentru a anunța utilizatorii lor de întreruperi în masă și chiar de întreruperi mai mici ale serviciilor de apă, energie electrică sau de canalizare. Aplicațiile IoT pot colecta date referitoare la sfera unei întreruperi și implementa resurse pentru a ajuta utilitățile să se recupereze de la întreruperi cu o viteză mai mare.

Sănătate

Monitorizarea prin tehnologii IoT oferă beneficii multiple industriei medicale. Medicii și asistentele trebuie să cunoască adesea locația exactă a echipamentelor medicale necesare unui pacient, cum ar fi scaunele cu rotile. Când scaunele cu rotile ale unui spital sunt echipate cu senzori IoT, acestea pot fi urmărite din aplicația IoT pentru monitorizarea lor, astfel încât oricine caută unul să găsească rapid cel mai apropiat. Multe echipamente ale spitalului pot fi urmărite în acest fel pentru a asigura utilizarea corectă, precum și contabilitatea financiară pentru echipamentele fizice din fiecare departament.

Dacă ai ajuns până aici și nu te-am plictisit, te rog să te abonezi newsletter-ului nostru! Multumesc  🙂

Join Our Newsletter

Sign up to receive updates, promotions, and sneak peeks of upcoming events. *Your personal details are strictly for our use, and you can unsubscribe at any time.

Ce este un oraș inteligent și cum poate deveni inteligent prin IoT

Un oraș inteligent este format în principal din tehnologii și echipamente de comunicații, pentru dezvoltarea, implementarea și promovarea practicilor de dezvoltare durabilă pentru a face față provocărilor urbanizării. Orașele inteligente folosesc dispozitivele Internet of Things (IoT), cum ar fi senzorii, luminile și contoarele conectate pentru a colecta și analiza date. Orașele folosesc apoi aceste date pentru a îmbunătăți infrastructura, utilitățile și serviciile publice. Aplicațiile IoT bazate pe cloud primesc, analizează și gestionează date în timp real pentru a ajuta municipalitățile, întreprinderile și cetățenii să ia decizii mai bune care să îmbunătățească calitatea vieții.

Cetățenii interacționează cu ecosistemele orașelor inteligente într-o varietate de moduri folosind smartphone-uri sau tablete, precum și mașini sau case conectate. Asocierea tehnologiei IoT cu infrastructura și serviciile fizice ale unui oraș poate reduce costurile și îmbunătăți sustenabilitatea. Orașele pot îmbunătăți distribuția de energie, eficientiza colectarea gunoiului, poate reduce congestia traficului și poate chiar îmbunătăți calitatea aerului cu ajutorul IoT.

Un oraș inteligent presupune existența unui sistem informatic integrat care cuprinde o multitudine de subsisteme de cloud computing, Internet of Things (IoT), Open Data, Big Data și aplicații mobile, conectate la internet prin intermediul unor rețele sigure. Acestea permit administrației locale să interacționeze direct cu cetățenii și cu infrastructura orașului.

Totodată, administrația poate monitoriza ce se întâmplă în oraș, cum evoluează acesta și cum se poate asigura o calitate mai bună a vieții. Cu ajutorul senzorilor integrați în sistemele de monitorizare în timp real, datele sunt colectate de la senzori și sunt procesate și analizate.

Conceptul de oraș inteligent propus de Orange are la bază o platformă deschisă și interoperabilă ce poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților. Platforma beneficiază de infrastructură digitală bazată pe rețele de internet de bandă largă, 4G/5G, Internet of Things (IoT), LoRa WAN, LTE-M, Wi-Fi, Bluetooth – precum și de aplicațiile și expertiza Orange și ale partenerilor săi, start-up-uri românești de high-tech.

Informațiile colectate de senzorii instalați în oraș din cadrul seturilor de date publice disponibile la nivelul autorităților locale și centrale sunt agregate în platformă și permit adăugarea de noi informații de la orice tip de senzor sau instituție. Mai mult, interfața este deschisă și interogabilă pentru programarea de aplicaţii (API), prin care orice organizație poate dezvolta noi aplicații destinate proiectului Smart City.

De ce avem nevoie de orașe inteligente?

Urbanizarea este un fenomen continuu. Astăzi, 54% dintre oamenii din întreaga lume trăiesc în orașe, o proporție care se așteaptă să ajungă la 66% până în 2050.

În combinație cu creșterea globală a populației, urbanizarea va adăuga în orașe, în următoarele trei decenii, încă 2,5 miliarde de oameni. Durabilitatea ecologică, socială și economică este o necesitate pentru a ține pasul cu această expansiune rapidă. Cetățenii și autoritățile locale sunt cu siguranță mai agili să lanseze inițiative rapide, iar tehnologia smart city este esențială pentru succesul și îndeplinirea acestor obiective.

Cum tehnologia IoT construiește orașe inteligente?

Internet of Things (IoT) a devenit o componentă vitală în crearea de orașe mai eficiente, mai durabile și mai rezistente. Această tehnologie are un impact tot mai mare asupra oamenilor, cât și a planetei. Tehnologiile orașelor inteligente au puterea de a îmbunătăți sănătatea și bunăstarea cetățenilor, oferind totodată noi căi de dezvoltare economică.

Pentru a spori siguranța publică, orașele adoptă maparea criminalității în timp real și detectarea împușcăturilor pentru a ajuta la identificarea punctelor în care o infracțiune se petrece.

Potrivit unui studiu realizat de McKinsey, aplicarea acestor tehnologii ar putea reduce rata de criminalitate și de decese cu 8-10%, putând salva până la 300 de vieți în fiecare an în orașele cu o dimensiune a populației și o rată a criminalității similară cu Rio de Janeiro.

Pe măsură ce mai multe vehicule se alătură ecosistemului IoT, industria logistică și de transport crește; cheltuielile fiind estimate la peste 43 de miliarde de dolari până la sfârșitul acestui an.

Noi inovații precum drumurile inteligente care susțin vehicule autonome încep să obțină mai multe investiții în orașe. Aceste drumuri vor putea comunica cu vehicule autonome pentru a asigura siguranța șoferilor și pentru a optimiza mai bine traficul.

Tehnologia oferă noi strategii pentru prevenirea și tratamentul bolilor cronice. În China, drone cu tehnologie de recunoaștere facială sunt utilizate pentru a urmări pe cei afectați de coronavirus, pentru a se asigura că nu ies din carantină și riscă să răspândească virusul. Cea mai eficientă utilizare a tehnologiei este însă în sănătate. Aceste noi tehnologii reduc apariția de boli cronice în orașe.

Deși o parte semnificativă din emisiile de gaze cu efect de seră provin din orașe, acestea pot fi reduse cu până la 15% cu soluții inteligente pentru oraș, prin reducerea producției de energie electrică și energie termică.

Orașele inteligente vor juca, de asemenea, un rol esențial în reducerea consumului de apă. Aplicații precum sisteme inteligente de irigare și monitorizarea calității și a consumului ar putea economisi un oraș între 25-80 litri de apă pe persoană.

Adaptarea tot mai mare a 5G poate ajuta la alimentarea acestor beneficii economice și sociale. Cu conectivitatea sa de mare viteză și capacitatea de a sprijini mai multe dispozitive, 5G ar putea împuternici orașele inteligente să se extindă.

În timp ce fiecare oraș are o strategie diferită, cetățenii se vor dovedi a fi cel mai important atu al lor. Odată cu o înflorire de noi aplicații interesante pentru orașele inteligente care devin noul normal în următorul deceniu, este clar că oamenii vor fi în centrul actualizării adevăratului lor potențial.

Exemplu de oraș inteligent în România

Alba Iulia este oraşul care conduce detaşat în clasamentul soluţiilor smart implementate pentru tehnologizarea comunităţii – 96 la număr. Asta în timp ce cele mai multe oraşe dezvoltate din România au la activ mai puţin de zece soluţii inteligente. Alba Iulia a adoptat deja multe dintre soluţiile smart care funcționează cu succes în marile capitale europene, printre acestea se numără iluminatul inteligent, monitorizarea calităţii aerului, smart parking, precum şi sistemul de monitorizare a traficului.

În ceea ce priveşte Capitala, aceasta a rămas mult în urmă. Specialiştii sunt însă de părere că Bucureştiul, pentru a recupera decalajul, ar avea nevoie de o perioadă de până la 10 ani şi foarte multe miliarde. Ca să devină inteligent, un oraş are mai întâi nevoie de un plan. În prezent, strategia Capitalei urmează să fie finalizată cândva.

Investiţiile în infrastructura smart sunt aşadar vitale pentru dezvoltarea durabilă a unei ţări, sunt de părere specialiștii. În prezent cele mai mari oraşe ale lumii se bat pe titulatura de smart city. Au traficul dirijat inteligent, senzori care ajuta la reducerea consumului de energie folosită pentru iluminatul public, iar în ceea ce priveşte transportul, poţi vedea pe telefonul mobil în cât timp vine autobuzul și dacă există locuri libere de parcare într-o anumită zonă.

La nivel mondial, cel mai inteligent oraş pentru al doilea an consecutiv este New-Yorkul.

Pentru a realiza conceptul de oraș inteligent, tehnologiile IoT reprezintă  un element esențial în realizarea planurilor detaliate ale unui oraș inteligent.

Pentru a menține sustenabilitatea unui mediu urban cu un ecosistem, ar trebui dezvoltată și pusă la punct o infrastructură de oraș inteligent orientată către date. Aceste date deschise sunt folosite pentru a crea noi modele de afaceri pentru companiile care utilizează tehnologiile IoT în orașele inteligente și pentru a permite cetățenilor să rezolve problemele urbane actuale.

Sper că acest articol/studiu în ceea ce privește tehnologiile IoT și conceptul de oraș inteligent ți s-a părut interesante. Dacă da, te-aș ruga să dai un like și un share acestui articol și să împărtășești cu mine impresiile tale.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 + six =